VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

"Spanje nog nooit zo dicht bij faillissement geweest"

Citigroup-econoom Willem Buiter is behoorlijk negatief over Europa. Zijn grootste zorgen gaan uit naar Spanje, dat volgens hem duidelijk de verkeerde kant opschuift.

Uitgesproken en mogelijk invloedrijk zijn de woorden van Willem Buiter over de Europese schuldencrisis en dan met name over de situatie in Spanje.

De Spaanse lange rente begint weer op te lopen en dat maakt de situatie alleen maar moeilijker.

ECB stortvloed
In een gesprek met Bloomberg Radio uit Buiter eerst zijn ongenoegen over de omvangrijke kapitaalinjecties die de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen maanden in het Europese bankensysteem heeft gepompt.

Het grote nadeel hiervan is volgens Buiter is dat dit tot een euforische stemming heeft geleid bij Europese financiële instellingen.

"Alsof alle problemen ineens over waren". De noodzakelijke herkapitalisatie hebben Europese banken daardoor ten onrechte als minder urgent gezien", aldus Buiter.

Griekenland, Ierland en Portugal
Griekenland heeft volgens Buiter dit jaar of anders volgend jaar nieuw geld nodig. De Griekse economie is volgens de econoom nog altijd bijzonder zwak.

Ook de risico's voor Portugal zijn groot, terwijl Buiter Ierland er ook zwak voor vindt staan.
Spanje zorgwekkend

Grootste zorgen gaan bij Buiter uit naar Spanje. Volgens de econoom is Spanje zelfs nog nooit eerder zo dicht bij een faillissement geweest.

Buiters mening vindt weerklank bij vakgenoten. Zo stelt Stéphane Déco, hoofdeconoom van UBS dat Spanje het grootste risico voor Europa vormt en dat de markt het geduld verliest.

De Spaanse lange rente is de afgelopen weken met circa 50 basispunten opgelopen en ligt voor het eerst sinds augustus vorig jaar weer hoger dan de Italiaanse rente.

Diep in de schulden
De Spaanse overheidsschuld valt met 68,5% van het bruto binnenlands product (bbp) in vergelijking met andere Europese landen nog mee, maar neemt snel toe en ligt inmiddels op het hoogste niveau in twintig jaar.

Het zijn vooral de 17 autonome semi-overheidsregio's die zich de laatste tijd flink in de schulden hebben gestoken.
Dat impliceert een extra risico, omdat de centrale overheid daar beperkt grip op heeft.

Het is dus allerminst zeker of de ruim 40 miljard euro aan bezuinigingen die Moody's inschat om het nieuwe doel van een overheidstekort van 5,3 procent van het bbp voor dit jaar wel gehaald wordt.

Spanje had de eerdere doelstelling van een tekort van 4,4 procent al losgelaten. De norm in Europa is een tekort van 3 procent. Grote bezuinigingen kunnen de economie, de Spaanse werkloosheid bedraagt ruim 20 procent, nog verder doen afglijden.

Spaanse banken
Bij een verwachte economische krimp van circa 1,5 procent voor de Spaanse economie dit jaar wordt de toch al precaire positie van de Spaanse banken er ook niet beter op.

De Spaanse centrale bank liet onlangs weten dat het percentage slechte leningen bij Spaanse banken in januari is toegenomen tot 7,6 procent. Sinds augustus 1994 is dat percentage niet zo hoog geweest.

Spanje heeft gegokt op groei van de export om een stevige krimp van de binnenlandse bestedingen van circa vier procent te compenseren. Door de magere economische prestatie in Europa blijkt die hoop tevergeefs.